Ik heb een uitvaartverzekering, ben ik vrij in de keuze van uitvaartbegeleider?

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
WhatsApp

Het antwoord is: JA !

Als je een uitvaartverzekering hebt ben je niet verplicht de uitvaart te laten uitvoeren door een uitvaartbegeleider van de verzekeringsmaatschappij waarbij de polis is afgesloten. Dit is een algemeen bekend misverstand!

Je bent altijd vrij in jouw keuze.

Er zijn verschillende verzekeringsvormen. De twee meest voorkomende vormen zijn;

Kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is een uitvaartverzekering waarbij het overlijden van de verzekerde een geldbedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. Het bedrag dat verzekerd is wordt voor het afsluiten bepaald, maar kan in de meeste gevallen relatief eenvoudig tussentijds worden aangepast.

Een groot voordeel van de kapitaalverzekering is dat het uitgekeerde bedrag volledig vrij uitgegeven mag worden door de nabestaanden.

Naturaverzekering

Een naturaverzekering is een uitvaartverzekering waarbij de uitvaartverzekeraar niet uitkeert in de vorm van geld, maar in de vorm van diensten en materialen. Dit zijn diensten en materialen die betrekking hebben op de uitvaart, zoals de begeleiding (geen keuze uitvaartbegeleider en beperkt aantal uren begeleiding), de laatste verzorging van de overledene, het vervoer, rouwkaarten en soort graf. De diensten die door een naturaverzekering gedekt worden, zijn altijd van te voren afgesproken en zijn ter waarde van een bepaald geldbedrag. Over het algemeen dekt een naturaverzekering een vrij sobere uitvaart.

Wanneer nabestaanden de uitvaart persoonlijker of uitgebreider willen maken (bijvoorbeeld een andere kist, meer rouwkaarten of een persoonlijke kaart of in plaats van het plakje cake een broodje etc.) moet er in de meeste gevallen bijbetaald worden. Er vindt geen ‘verrekening plaats’, dat wil zeggen; kiest men voor het broodje i.p.v. het plakje cake, dan betaalt men de broodjes en wordt het bedrag voor de cake, niet in mindering gebracht.

Dit betekent dat in veel gevallen een naturaverzekering de kosten van een uitvaart niet volledig dekt en de nabestaanden dus alsnog bij moeten leggen.

Indien jullie kiezen voor de uitvaartbegeleider die bij jullie past en zelf invulling willen geven aan het afscheid, dan zal de verzekeraar een bepaald bedrag uitkeren. De hoogte van dit bedrag staat meestal vermeld op de polis. Mocht dit niet het geval zijn dan kunnen jullie bij de verzekeringsmaatschappij informeren wat de waarde van de polis is.

Willen jullie hierbij hulp, dan kan dat. Ik sluit géén verzekeringen af, maar kan wel in kaart brengen of de verzekering toereikend is voor de uitvaartwensen die er zijn. Hier zijn geen kosten aan verbonden.