Kinderen

Kinderen zijn vaak heel nieuwsgierig en kennen niet veel taboes.

Een kind verliezen

HET VERLIES VAN EEN KIND, IS HET VERLIES VAN EEN DEEL VAN JEZELF.

Soms zou je willen dat je kunt zeggen dat je niet weet hoe het is. Dat je niet weet hoe het is om afscheid te nemen van je eigen kind.

Ik kan wél zeggen hoe ik het vind en vond om afscheid te nemen van mijn kinderen. Misschien vind je het fijn om te weten dat jullie niet alleen staan in je ervaring.

Afscheid nemen van jullie kind betekent ook afscheid nemen van een toekomst met elkaar. Je kunt het afscheid vormgeven zoals jullie dat willen. Ik wil er voor jullie zijn en zeker ook voor iedereen die nauw betrokken is bij dit verlies.

Zwangerschap en geboorte

Als je tijdens de zwangerschap al weet dat je kindje overleden is, of je weet dat het voor of na de geboorte zal komen te overlijden, dan kun je ook contact met mij opnemen. 

Het kan rust geven om vooraf vragen te kunnen stellen of samen te organiseren wat je wilt voor het afscheid. Dan heb je na de geboorte tijd om samen te zijn en vorm te geven aan het verwelkomen en het afscheid nemen van je kind.

Kinderen met een beperking

Het verlies van een kind met een beperking waar je als ouder zo intens voor hebt gezorgd, die zo afhankelijk en kwetsbaar zijn, vragen om een speciale uitvaart die compleet in het teken staat van hun wereld. Samen zoeken we naar mooie herinneringen, warme woorden, rituelen en een mooie plek om tot een bijzondere afscheidsplechtigheid te komen.

Ook de begeleiding van de kinderen er omheen vraagt speciale aandacht en ik zal ook hier met jullie zoeken naar de juiste stappen daarin.

 

“Het afscheid moet kloppen” zijn mooie woorden, maar afscheid nemen van je kind zal nooit kloppen. We kunnen ervoor zorgen dat het wél eigen is en dat het daardoor een passend afscheid is van jullie kind.

Een kind dat een dierbaar persoon verliest

Voor het betrekken van kinderen bij het afscheid van iemand waar ze heel veel van houden is het van groot belang dat wij ze een eerlijk antwoord geven op de vragen die ze hebben. Op een voor het kind te begrijpen manier, waarbij er aandacht, warmte en genegenheid voor hen is en tijd om er over te praten. Je kunt kinderen niet sparen voor verdriet. Verdriet hoort bij het leven. Verdriet heeft alles te maken met liefde, verbondenheid en houden van. We kunnen kinderen betrekken bij de uitvaart door samen dingen te doen die zij aan kunnen. Daardoor voelen ze zich erkend en betrokken. Ervoor zorgen dat zij ‘mooie’ herinneringen overhouden aan het afscheid. Voorbeelden:
  • Helpen bij het uitzoeken van de kist en de kleding die de overledene aan krijgt
  • Een tekening maken voor op de rouwkaart
  • Plakken van postzegels en het beschilderen van de kist
  • Bloemen dragen, ballonnen oplaten, bellen blazen of het aansteken van kaarsjes voor de overledene
  • Helpen met het dragen van de kist
  • Een gedicht of een verhaal vertellen
  • Zingen, instrument bespelen of dansen tijdens de afscheidsplechtigheid
 

Troost – knutsel & boekenmand

Ik heb een Troost – knutsel & boekenmand samengesteld. Deze heb ik altijd bij mij. Niets moet en heel veel mag … laten gebeuren wat ontstaat. Hierin zitten ook herinneringsboekjes; voor de allerkleinsten een kleurboekje ‘Bo de Beer neemt afscheid’, een invulboekje ‘Vaarwel’ om herinneringen te verzamelen voor de groep basisschoolleerlingen en voor jongeren een werk- en herinneringsboek.

Meer informatie

Contact

Benieuwd naar meer informatie of gewoon een gesprek van mens tot mens? 
Neem gerust contact met me op.