Onzichtbare moeder …

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
WhatsApp

Op 24 juli 1996, ben ik voor het eerst moeder geworden. Onze zoontjes Pim en Thijs zijn na een zwangerschap van bijna 7 maanden geboren. Kort na de geboorte zijn zij beiden overleden.

In plaats van het uitzoeken van geboortekaartjes moesten we een kistje, rouwkaarten en bloemen uitzoeken ….

Moeder … met lege handen … onzichtbare moeder.

Vol liefde en die liefde kon ik niet kwijt. Dat deed onbeschrijfelijk veel pijn. Ik kon niet even knuffelen, geen kusje geven of smelten bij het aanzicht als ze lagen te slapen.

In mijn ogen zullen het altijd kleine jongetjes blijven. Ik zal nooit weten hoe ze er nu uit zouden zien. Ik kan alleen maar dromen en fantaseren … en dat brengt soms tranen, tranen die ik graag laat om mijn lieve jongens.

Bij het afscheid van Pim en Thijs is de zorg ons uit handen genomen door de uitvaartbegeleidster.  Wij hebben weinig informatie gekregen en bijna geen keuzes kunnen maken. Onwetendheid. Zo hadden wij ze graag nog even thuis gehad, in hun eigen kamertje, in hun eigen bedje … Maar wij wisten niet dat dit mogelijk was. Eén ding wisten wij wel en dat was dat wij ze samen in één kistje wilde begraven … samen zoals in mijn buik. Volgens de regels mocht dit niet maar gelukkig is dit wel gebeurd. Geen bijzonder afscheid, geen muziek, geen liefde kunnen stoppen in het afscheid. De uitvaartbegeleidster heeft ons willen beschermen en ons daardoor belemmerd zelf vorm en inhoud te geven aan ons afscheid.

Ik heb gelukkig in de loop van de jaren op mijn eigen wijze vorm kunnen geven aan het afscheid, steeds een beetje; een mooi gedicht voorlezen, kaarsje branden, hun namen noemen, mijn verhaal verteld tijdens  Wereldlichtjesdag in Beek, zelf Wereldlichtjesdag in Berkelland (Beltrum) georganiseerd en ik luister regelmatig naar het nummer ‘’Toch hoor jij er altijd bij’, gezongen door Paul de Leeuw. Op deze manier kan ik mijn liefde voor deze twee mooie mannetjes laten stromen … ♡♡

Luister Paul de Leeuw – Toch hoor jij er altijd bij

Nooit voelden jouw voetjes waarvoor gras is bedoeld
de warmte van de zon heb jij nog nooit gevoeld
je haartjes hebben nooit gewapperd in de wind
en ik heb geen idee welke liedjes jij leuk vindt
Je handjes hebben nooit kunnen spelen
je beentjes hebben nooit op de wereld gestaan

Toch hoor jij…
er altijd bij…

Nooit voelde ik jou liefde, zo sterk als dit moment
een voortdurend warme gloed, waar jij de bron van bent
Ik draag je in mijn hart, mijn kindje voor altijd
en op die manier raak ik jou nooit kwijt
Liefde geven is jou nu los te laten
terug te geven aan vanwaar jij ook komt

Toch hoor jij…
…er altijd bij …

‘Toch hoor jij er altijd bij’ is een liedje speciaal geschreven voor baby’s die voor, tijdens of vlak na de bevalling alweer afscheid van ons moeten nemen…

Bron: Website  Afscheid & Verlies

Afscheid van je kindje…

Op deze website richten we ons voornamelijk op het afscheid van je kindje…

Wij weten als geen ander dat niet iedere zwangerschap eindigt in een roze wolk van geluk. Soms gaat het net een beetje anders, dan krijg je niet de kans om je kindje in zijn oogjes te kijken of misschien maar heel kort. Het verlies van een kind is een groot verdriet, je buik is leeg maar ook in je armen vind je niet het prille geluk.
En in die wirwar van emoties, moeten keuzes worden gemaakt rondom zijn afscheid. Een afscheid wat je zo mooi mogelijk wil doen, want het is vaak het enige dat je (nog) voor hem kunt doen. Daarom hebben wij zoveel mogelijk informatie voor je verzameld, hoe je zijn afscheid zo mooi mogelijk kunt maken.

Afscheid en Verlies is met heel veel liefde en respect opgericht.

Meer informatie:

Stichting Make a memory

Stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar.

Met een landelijk netwerk van ruim 140 professionele fotografen worden thuis of in het ziekenhuis foto’s gemaakt. De ouders ontvangen kort daarna een boekje met vijf afdrukken en een dvd met alle foto’s in hoge resolutie.
De foto’s  bieden de ouders troost en een blijvende herinnering en kunnen wezenlijk helpen bij de verwerking van het verlies. De fotografen werken belangeloos en hun werk onderscheidt zich in positieve zin technisch en inhoudelijk van de foto’s die ziekenhuispersoneel en ouders zelf kunnen maken.

Voor de ouders zijn er geen kosten verbonden aan het ontvangen van foto’s van Make a Memory. Alle onkosten worden gedragen door sponsoren, donaties, schenkingen en andere wettige inkomsten.
Bij het contact met ouders en het toesturen van de foto’s wordt maximale privacy gewaarborgd.
Make a Memory is dag en nacht bereikbaar en streeft naar een dagelijkse 24-uurs inzetbaarheid van fotografen.

Amelius.nl

Warm en waardig afscheid op maat voor overleden kindjes. Amelius maakt kleding en kindermandjes op maat. Amelius geeft ouders in deze moeilijke periode warmte en de mogelijkheid om op een mooie manier afscheid te nemen van hun kindje.

Ouders overleden kind

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981. Allemaal ouders van een overleden kind. Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet.
Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. Er is 1-op-1 contact mogelijk, maar we bieden ook gespreksgroepen, inloopmiddagen, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig. Wanneer jij er behoefte aan hebt.