Liefdevol sterven

Deel dit artikel

Facebook
Twitter
WhatsApp

Laatst heb ik een workshop ‘Liefdevol sterven’ mogen volgen.

“Deze workshop ondersteunt je om met vertrouwen, zingeving en liefde te zorgen, handelen en begeleiden als het zover is. Een dag over sterven, gehouden binnen een kleine groep met ruimte voor eigen inzichten in eindigheid van het leven.”

Een emotionele dag, een dag van herkenning en bevestiging …

20 jaar geleden kreeg mijn vader een ‘slecht nieuws gesprek’, hij was net 52 jaar geworden, kanker … uitgezaaid in hoofd en longen … Hij was uitbehandeld en mocht naar huis.

Het was voor ons eigenlijk vanzelfsprekend dat wij, als gezin, voor hem zouden gaan zorgen. De thuiszorg kwam dagelijks en de grootste zorg werd door mijn moeder gedragen. Mijn broer en ik hielpen waar we konden. Een zware, verdrietige … maar ook mooie tijd waarin wij als gezin gegroeid zijn. Mijn stoere, sterke vader die zijn angsten heeft gedeeld over de weg die hij nog te gaan had … sprak over hoe lastig hij het vond om het leven los te laten … ons troostte en ons de boodschap meegaf dat we moesten genieten; Pluk de dag!

Wij hadden geen ervaring, we hadden geen workshop gevolgd … we hebben gehandeld vanuit ons gevoel, vanuit ons hart …

♡♡

De bevestiging  dat ik, wanneer ik dicht bij mijzelf blijf, mag handelen vanuit mijn gevoel, vanuit mijn hart …

Door er te ZIJN wil ik graag mensen inspireren en begeleiden. Samen VOELEN wat er op dìt MOMENT nodig is. In het dagelijks leven, maar ook in het bijzonder wanneer je weet dat je ernstig ziek bent en weet dat je het leven los moet gaan laten.

Mijn ervaring is dat mensen veel meer KRACHT bezitten dan zij zelf denken. Samen de innerlijke kracht naar boven halen waardoor je in staat gesteld wordt keuzes te maken en op EIGEN WIJZE vorm kunt geven aan het (naderende) afscheid.

Met AANDACHT, BETROKKENHEID en vanuit LIEFDE.